2014-05-03

Tänka sig…

Skapad av Ing-Mari 03 maj, 2014 08:20:31

Jag trodde jag skulle uppdatera bloggen var och varannan dag när valparna kom. Jag skulle vara ledig med all tid i världen, och såklart inspirerad till allt som har med hund att göra…

Ja, inspirationen var det väl inget större fel på egentligen, men dels har jag haft mycket annat att göra, och dels har det varit oändligt mycket roligare att sitta på gräsmattan och bara njuta av våren och av de små härliga liven.

Valparna – Yoda och Leicy ur Coatfloats Star Wars-kull med Pinja som mamma, har nu hunnit bli 16 veckor gamla, snart fyra månader, så att beskriva allt som hänt sen de kom är nog ingen ide jag försöker smiley De mottogs väl av framför allt valpälskande Haddock här hemma. Hedvig är väl inte lika imponerad, och håller sig undan om hon kan. Nu börjar de dock bli så stora så att hon kan tänka sig att umgås lite om de bara håller sig på mattan. Ibland har vi tyckt att hon nästan har varit taskig, men samtidigt är det en hälsosam läxa för små valpar, att man inte bara kan dundra in i en annan hund helt ostraffat…

De växer så det knakar, och det där allra första puttinuttsöta är redan förbi, på gott och ont. Mesta ”träningen” har hittills handlat om kontakt, om att sköta sig i kopplet, komma på inkallning, och såna saker. Och lite har vi pysslat med att gripa en dummy från marken och lägga i en utsträckt hand. Enkelt, kravlöst, stilla och lugnt. En hel del miljöträning har vi också hunnit med, gungande barn och en dam med skenande rullator i Apladalen, stora, stora skogen (där man får hålla koll så att husse & matte inte försvinner) klättra på stenar och plåtar, gå på nätbeklädd vandringsled, mm.

Så här långt känns de väldigt coola, t ex drösade två kompostgaller i golvet när de bara kanske 10 veckor. Givetvis ryggade de undan, men 5 sekunder senare gick de båda rakt över det. Sedan fick det ligga kvar som ren miljöträning ett tag smiley

Vad händer då i övrigt?
Jo, Hedvig och jag har gjort funktionskontroll – med allra största sannolikhet vår sista, vilket känns inte så lite vemodigt. Det är nästan omöjligt att förstå, men nästa år fyller Hedvig 10 år, och om vi vill fortsätta hänga kvar i Swift då, så måste vi göra MRT årligen, och då behövs ingen funktionskontroll. Ska väl förresten tillägga att vi blev godkända på funktionskontrollen. Vad jag vet så bommade vi en figurant, tack vare Hedvigs klantiga förare smiley men i övrigt var jag nöjd med dagen!

Haddock fick för några veckor sen plötsligt en stor svullnad under ögat, och veterinären bekräftade vår misstanke – tandfraktur med inflammation i roten, och tanden måste opereras bort. Det kändes jättejobbigt. När vi vaccinerade senast hördes blåsljud på hans hjärta, så nu blev vi väldigt oroliga för om och hur han skulle klara en sövning. 12 år gammal och med blåsljud… Men vi hade inte behövt oroa sig, först ultraljud på hjärtat och sen lite extra koll under själva op, och allt gick strålande. Det är nu nästan tre veckor sen och han har återhämtat sig bra.

Pinja – laddad till max efter valpkullen – har ändå gått riktigt bra på träning nu. På kennellägret förra helgen (rysligt trevligt!!) gick hon t o m linjetag på vatten riktigt bra. Visserligen med ganska väl suddad retning, men dock… I morgon väntar kurs för Jens Palmkvist, förväntar mig att det blir både nyttigt och kul!!

Nu orkar nog ingen läsa mera! Vill bara tillägga att det finns gott om bilder på valparna i galleriet smiley

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.